Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Bασικοί κανόνες στο Τrading!


Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιους βασικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν στην κατανόηση αλλά και σε σωστές επιλογές Τrading.


Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με το Binance Trading , το Trading είναι τζόγος! Οι κανόνες λοιπόν σωστού Trading δεν διαφέρουν και τόσο από κανόνες σωστού τζογαρίσματος.

Κανόνας #1 - Γίνε παίκτης (Τrader) με σωστή νοοτροπία - πλάνο
Αν είστε ανυπόμονοι, άπληστοι, ψάχνοντας μόνο τα γρήγορα κέρδη και δεν έχετε πλάνο για το πώς θα ενεργήσετε σε διαφορετικά σενάρια αγοράς, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα έχετε μόνο "χασούρα" στο πορτοφόλι σας. Αν λειτουργείτε με αυτό το σκεπτικό , θα είστε ευάλωτοι στο FOMO (Fear Of Missing Out) που περιβάλει κάθε crypto και αυτό θα οδηγήσει στο να αγοράζετε ψηλά και πουλάτε χαμηλά απλώς και μόνο επειδή το κάνουν και άλλοι!


Πρέπει να αλλάξετε την νοοτροπία σας και να εξετάζετε σωστά την αγορά (marketcap) πριν επενδύσετε.
Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια..να έχετε ένα πλάνο αγοράς-πώλησης και να κάνετε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας!
1. Πόσο ψηλά είναι η αγορά αυτή τη στιγμή;
Για να έχετε κέρδος..πρέπει να αγοράσετε σε χαμηλές τιμές και να πουλήσετε σε υψηλές τιμές! Τι πιο απλό και πιο κατανοητό!!! Εάν οι αγορές βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο τότε συνιστούμε να μην αγοράσετε! Αν πάλι είστε αποφασισμένοι να αγοράσετε, σιγουρευτείτε ότι αγοράζετε μικρές ποσότητες κρυπτονομισμάτων και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που θα έχει μεταβολή η τιμή ώστε σε περίπτωση που η τιμή πάρει τον κατήφορο να μην έχετε μεγάλες απώλειες.. Αν η αγορά κινείται χαμηλά τότε είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αγοράσετε. Αν η τιμή του νομίσματος σας  "πιάσει" το επιθυμητό σας όριο πώλησης τότε πουλήστε αλλά πάντα να κρατάτε (#hodl) ένα μικρό απόθεμα! Ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας ! όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία των crypto μέχρι σήμερα.

2. Πόσο μπορώ να περιμένω σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε άσχημα;
Όπως είπαμε το να λειτουργείτε με φόβο και πανικό όταν οι τιμές πέφτουν αυτό θα φέρει μόνο απώλειες στο πορτοφόλι σας.. Ο χρόνος είναι σύμμαχος.. Οι αγορές είναι διογκωμένες μακροπρόθεσμα . Τα crypto και γενικά όλη η τεχνολογία πίσω απ αυτά είναι σχετικά στην αρχή ακόμα , οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν τι είναι το bitcoin κατά πόσο μάλλον για άλλα crypto και την έννοια του Trading. Όσο περισσότεροι εισέρχονται στον χώρο των crypto, τόσο περισσότεροι και οι επενδυτές . Η μεταβλητότητα της τιμής βασίζεται κατα κύριο λόγο στην προσφορά και τη ζήτηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επωφεληθείτε από τον χρόνο, όταν πρόκειται για σοβαρή επένδυση. Φυσικά παίζει και ρόλο σε ποιο νόμισμα επενδύετε και τι δυνατότητες εξέλιξης έχει,ποια ομάδα τα προωθεί και σε τι τεχνολογία βασίζετε (Βλέπε Κανόνα #2). Κυκλοφορούν πολλά crypto εκεί έξω που υπόσχονται ότι θα γίνουν το νέο Bitcoin, και αποδεικνύονται απάτη και χάσιμο χρόνου και στην χειρότερη χάσιμο κεφαλαίου ,τα λεγόμενα και shitcoins . Αν επενδύσετε σε τέτοια τότε πουλήστε όσο υπάρχει ένα hype στην τιμή τους.

Κανόνας #2 -  Επενδύστε σωστά. Ερευνήστε ποια ομάδα είναι πίσω από κάθε κρύπτο ,την πορεία της ομάδος και τον στόχο τους, την χρησιμότητα του νομίσματος μελλοντικά και τις δυνατότητες εξέλιξης του καθώς και την κοινότητα που το στηρίζει. 
Με τόσες πολλές επιλογές πλέον, ένα συχνό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα επενδύσεις στο σωστό crypto. Πώς να ξεχωρίσεις τα shitcoins από αυτά που έχουν μέλλον.
O περισσότερος κόσμος αξιολογεί τα κρύπτο με βάση το πώς πάει η τιμή του.  ΛΑΘΟΣ! Αν η τιμή του πηγαίνει πάνω τότε κάναμε σωστά που επενδύσαμε? Αν πάει κάτω από την άλλη, είναι shitcoin? ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!
Ο σημαντικότερος παράγοντας που εξετάζουμε είναι η ομάδα. Πλέον είναι πιο εύκολο εν έτη 2018 να ξεχωρίσεις τα άτομα ή την ομάδα πίσω από την δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος. Πολλές φορές είναι ίδια τα άτομα που έχουν λάβει μέρος σε αρκετά νέα projects ,ΙCOs κρυπτονομισμάτων. Απλά εξετάστε το ιστορικό πορείας τους στον χώρο και αν τα προηγούμενα project τους ήταν πετυχημένα. Είναι νέα ομάδα στον χώρο? Αν ναι ,τότε η πιθανότητα αποτυχίας τους ειναι μεγάλη!  Θα εμπιστευτείτε τους ανθρώπους που έχουν χρόνια στον χώρο , έχουν θέσει στόχους ανάπτυξης των έργων τους και διαθέτουν αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχίας .
Δεύτερος παράγοντας η χρησιμότητα του νομίσματος! Βλέπουμε πλέον ότι όλο και περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικά και μη ,δέχονται πληρωμές κρυπτονομισμάτων όπως Bitcoin,Litecoin, Dash κτλ. Τοποθετούνται καθημερινά νέα ATMs σε όλο τον κόσμο για συνάλλαγμα crypto με FIAT χρήμα. Νέα ΙCO Τοkens ξεπροβάλλονται και τα περισσότερα στηρίζονται στο blockchain του Ethereum. Μεγάλες Τράπεζες συνεργάζονται πλέον με το Ripple. Ηλεκτρονικά παιχνίδια (games) που στηρίζονται σε ΕΤΗ tokens όπως το Tron, Loom Network κτλ. Ανταλλακτήρια με δικά τους coins για πληρωμή του κόστους συναλλάγματος..όπως το Βinance Coin.  H χρησιμότητα λοιπόν του κάθε νομίσματος είναι εξίσου σημαντική για σωστή επένδυση. Πολλά crypto δεν έχουν βέβαια χρησιμότητα αυτήν την στιγμή αλλά διαθέτουν φοβερή ομάδα με εξαιρετικές ιδέες και δυνατότητες εξέλιξης και ίσως μελλοντικά να πάρουν αξία πχ το Cardano. Έτσι, αν υπολογίζουμε σε μια ομάδα και στο νόμισμα τους τότε αξίζει και το ρίσκο να επενδύσουμε σ αυτό!
Η κοινότητα επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στην αξία ενός κρύπτο. Η κοινότητα είναι αυτή που θα χρησιμοποιήσει το νόμισμα και η κοινότητα είναι αυτή που θα το διαδώσει !Ιδιαίτερα τα νομίσματα με Proof of Work, δημιουργούν πολύ εύκολα κοινότητες που γνωρίζουν αρκετά τεχνικά πράγματα και λόγους για να υποστηρίζουν τα κρύπτο τους. Έχει αποδειχθεί ότι κρυπτονομίσματα με φανατική κοινότητα έχουν και λόγο ύπαρξης! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Dogecoin. Το Doge αν και δεν έχει ούτε ομάδα, ούτε μέλλον,oύτε κάποια χρησιμότητα έχει κοινότητα. Και αυτή είναι και όλη του η αξία. Αν δεν είχε την κοινότητα,θα ήταν απλά ένα αποτυχημένο πείραμα.

Κανόνας #3 - Διασφαλίστε ότι το marketcap ενός Τoken είναι χαμηλό και ότι η διαθεσιμότητα(supply) νομισμάτων του είναι περιορισμένη! 
Όσο αφορά τα Tokens αναζητήστε νομίσματα με χαμηλή ζήτηση δλδ marketcap. Mην αγγίζετε tokens με ψηλό "cap" συνήθως είναι και αυτά που η τιμή τους δεν θα έχει μεγάλη διακύμανση. Η τιμή υπολογίζετε από το marketcap διά της ποσότητας που είναι διαθέσιμη για αγορά ως τώρα! Για να αυξηθεί η τιμή θα πρέπει να έχουμε αύξηση αγοράς-ζήτησης μεγαλύτερη από την υπάρχουσα διαθεσιμότητα των Τokens και τα tokens που θα παραχθούν να έχουν ένα ταβάνι "Μax Supply" .
Για να γίνει πιο κατανοητό στην παρακάτω εικόνα για παράδειγμα το CORTEX έχει σχετικά χαμηλό marketcap κοντά στα 230 μύρια Ευρώ  , η διαθεσιμότητα του είναι 150 μύρια "κομμάτια" και έχει θέσει όριο στα 300 μύρια tokens.
Αν διαιρέσουμε το marketcap δια της διαθέσιμης ποσότητας αυτήν την στιγμή (Circulating Supply) βρίσκουμε την τιμή 1.54 ευρώ ανά μονάδα CTXC. Aν φτάσουμε στο όριο διαθεσιμότητας tokens (total supply) και η αγορά είναι στα ίδια επίπεδα ή έχει αυξηθεί ελάχιστα τότε η τιμή θα έχει κάθοδο. Αν ζήτηση αυξηθεί και η διαθεσιμότητα είναι ακόμα χαμηλά τότε έχουμε αύξηση τιμής!

Υπάρχουν πολλά ICO που δεν "καίνε" τα απούλητα tokens τους μετά την αρχική πώληση, πράγμα που σημαίνει ότι η προσφορά δεν θα ανταποκρίνεται επαρκώς στη ζήτηση της αγοράς. Δλδ όταν έχουμε μια ατελείωτη προσφορά και όχι τόσο μεγάλη ζήτηση,το project τείνει στην αποτυχία.
Από την άλλη πλευρά, εάν η προσφορά-διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη και η εταιρία ICO υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξουν μελλοντικές προσφορές, και η ζήτηση είναι μεγάλη ,με αυτές τις προϋποθέσεις η τιμή μπορεί να φτάσει έως και 5x-10x μέσα σε 12 μήνες .

Κανόνας #4 - Τα Τοkens να έχουν μπει σε 2 ή και περισσότερα ανταλλακτήρια! 
Η μη εγγραφή σε ένα ανταλλακτήριο (exchange) θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα ανταλλακτήρια απορρίπτουν αυτό το νόμισμα ή ίσως η ομάδα να μην καταβάλει προσπάθεια να μπει σε κάποιο ανταλλακτήριο. Μείνε μακριά από tokens που δεν περιλαμβάνονται σε τουλάχιστον 2 ανταλλακτήρια. Δεν έχει σημασία να έχει μπει στα μεγάλα και πιο γνωστα ανταλλακτήρια! Συνήθως οι μεγαλύτερες ευκαιρίες κέρδους είναι στα μικρότερα ανταλλακτήρια .😉

Κανόνας #5 Το κέρδος/ζημία είναι προτιμότερο να το μετράτε σε satoshi ΒΤC και όχι δολλάρια ή ευρώ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου