Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Πως γίνετε το Mining? Ti είναι τo MiningPool?

Οπως έχουμε αναφέρει η δημιουργία κρυπτονομισμάτων γίνετε μέσω μια διαδικασίας που ονομάζετε Mining. Στις αρχές του 2009 ο κεντρικός επεξεργαστής (CPU) ενός υπολογιστή αρκούσε για εξόρυξη bitcoin , στις μέρες μας η δυσκολία στην διαδικασία εξόρυξης αυξήθηκε υπερβολικά, ως συνέπεια εισόδου νέων συσκευών ειδικά για αυτό το σκοπό (ASIC).
Αναλυτκότερα:

CPU Mining (2009-2010)
Αρχικά το mining γινόταν κάνοντας χρήση του κεντρικού επεξεργαστή (CPU) ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πρακτικά ο οποιοσδήποτε μπορούσε να τρέχει τον Bitcoin client στον υπολογιστή του, και μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα να αποκτήσει εκατοντάδες Bitcoins (τα οποία βέβαια τότε δεν άξιζαν σχεδόν τίποτα). Σύντομα όμως παρατηρήθηκε ότι ο κεντρικός επεξεργαστής είναι πολύ πιο αργός σε σχέση με μια κάρτα γραφικών (GPU).



GPU Mining (2010-2011)
Τα προγράμματα εξόρυξης τροποποιήθηκαν ώστε να χρησιμοποιούν τις κάρτες γραφικών. Οι σημερινές κάρτες γραφικών μπορούν να παράξουν εκατομμύρια hashes (ταχύτητα εξόρυξης) ανά δευτερόλεπτο, αλλά έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας και θερμαίνονται αρκετά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην τροφοδότησή τους αλλά και στην ψύξη τους. Για τους λόγους αυτούς έγιναν προσπάθειες ώστε να βρεθούν πιο οικονομικοί τρόποι για Mining.
Οι κάρτες γραφικών της AMD αποδείχτηκαν σαφώς ανώτερες από της Nvidia για τη συγκεκριμένη εργασία. Συγκεκριμένα η ATI Radeon HD 5870 ήταν η πλέον αποδοτική επιλογή εκείνη την εποχή.
Μια τυπική κάρτα γραφικών με τη δυνατότητα  600 MH/s κατανάλωνε περισσότερα από 400 watt.



FPGA Mining (2011-2013)
Οι συσκευές FPGA είναι συσκευές mining που είναι μικρές σε μέγεθος και μπορούν να παράγουν ΜΗ/s (εκαττομύρια hashes ανά δευτερόλεπτο) με καταναλώσεις ενέργειας που ξεκινούν από μόλις μερικά Watt και φυσικά λιγότερα ποσοστά θερμότητας. Το μειονέκτημα τους ήταν το κόστος αγοράς τους που ήταν απαγορευτικό.
Μια συσκευή FPGA μπορεί να έχει απόδοση 826 MH/s μόλις με 80 watt κατανάλωση.


ASIC Mining (2013- )
Ενώ τα FPGA στην εποχή τους είχαν καλές επιδόσεις και χαμηλές καταναλώσεις, ο αγώνας δρόμου για ακόμα περισσότερα hashes συνεχίστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων εξειδικευμένης χρήσης αποκλειστικά για Mining, τα επονομαζόμενα ASIC. Μια συκσευή ASIC, μπορεί να φτάσει πολλά GH/s (δισεκατομύρρια hashes) και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο ως σήμερα για Mining που να έχει νόημα κι ίσως κάποιο κέρδος.
Ο Monarch (συσκευή ASIC) της Butterfly Labs, παρέχει 600 GH/s  με κατανάλωση στα 350 watt.


Τι είναι το MiningPool?
Το να κάνει κάποιος μόνος του Bitcoin Mining είναι μάλλον θέμα τύχης να έχει κέρδος, ίσως μετά από κάποιους μήνες, να μπορέσει να λύσει πρώτος ένα block και να πάρει την αμοιβή. Αλλά ίσως και όχι. Σχεδόν όλοι οι Miners πλέον συμμετέχουν στα λεγόμενα "pools".
Ουσιαστικά, πολλοί διαφορετικοί χρήστες συγκεντρώνονται σαν ομάδα. Η συνολική δουλειά που χρειάζεται για να λυθεί ένα block χωρίζεται σε shares, και μοιράζεται στην ομάδα για να επεξεργαστεί το κάθε share από τον καθένα ξεχωριστά, με τον εξοπλισμό του.
Μόλις η ομάδα λύσει ένα block, τα bitcoins μοιράζονται αναλόγως με τα shares που έχει επεξεργαστεί ο καθένας.
Η συμμετοχή σε ΜiningPool έχει σαν αποτέλεσμα συχνότερες μικρότερες πληρωμές, παρά μία μεγάλη μετά από μήνες αν κάποιος κάνει Mining μόνος του.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, χρειάζεται αξιόλογος εξοπλισμός για να υπάρξει αξιόλογο κέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου